Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Επέμεινε!

«Προς όποιον εμπνεύσει»

Με αυτή τη φράση ξεκινάει ο Austin Madison, animator στην Pixar, το χειρόγραφο γράμμα που έγραψε στα πλαίσια του Animator Letters Project। Μπορεί να απευθύνεται σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες του δημιουργικού χώρου αλλά το μήνυμά του, αφορά όλους μας. Εμένα με ενέπνευσε! Ελπίζω να εμπνεύσει και εσάς.


[Μετά το γράμμα, ακολουθεί μετάφραση στα Ελληνικά]





Προς όποιον εμπνεύσει,

Εγώ, όπως και πολλοί από εσάς τους καλλιτέχνες εκεί έξω, μετακινούμαι συνεχώς μεταξύ δύο καταστάσεων. Η πρώτη (και πολύ προτιμότερη από τις δύο) είναι η καυτή, παραγωγική, στο full οι μηχανές, δημιουργική φάση. Είναι όταν αφήνεις το μολύβι κάτω και οι ιδέες ξεχύνονται σαν κρασί από βασιλικό κύπελλο. Αυτό συμβαίνει το 3% του χρόνου.

Το άλλο 97% του χρόνου είμαι σε κατάσταση απογοήτευσης και πάλης, σε φάση «γωνίας-γραφείου-μέσα-στα-τσαλακωμένα-χαρτιά». Το σημαντικό είναι να γρονθοκοπήσεις αδιάκοπα για να βγεις από αυτό το βάλτο της αποθάρρυνσης και της απελπισίας. Βάλε να ακούσεις ιστορίες επαγγελματιών που κάνουν ταινίες εδώ και δεκαετίες και αντιμετώπισαν τις ίδιες σφεντόνες και βέλη εξωφρενικών προβλημάτων παραγωγής.

Με μια λέξη: ΕΠΕΜΕΙΝΕ

ΕΠΕΜΕΙΝΕ να λες την ιστορία σου. ΕΠΕΜΕΙΝΕ να πλησιάσεις το κοινό σου. ΕΠΕΜΕΙΝΕ να είσαι πιστός στο όραμά σου. Να θυμάσαι αυτό που είπε ο Peter Jackson, «Ο πόνος είναι προσωρινός. Οι ταινίες είναι παντοτινές.» Και εκείνος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ήξερε τι έλεγε.

Έτσι την επόμενη φορά που θα ξεμείνεις από ιδέες ή ο υπολογιστής σου θα κολλήσει και θα χάσεις τη δουλειά μιας ολόκληρης βραδιάς γιατί δεν πάτησες save (πάντα να πατάς save), να θυμάσαι: ποτέ δεν είσαι μακριά από το επόμενο ρεύμα θεϊκής δημιουργικότητας. Δούλεψε για να ξεπεράσεις το 97% της σκοτεινής αβυσσαλέας μετριότητας και να φτάσεις σε αυτό το 3% για το οποίο όλοι θα σε θυμούνται!

Σου εγγυώμαι, η τέχνη θα αξίζει την προσπάθεια!

Ο φίλος σου και δικός μου,

Austin Madison

“Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ!”

ΠΗΓΗ:

http://www.aspaonline.gr/2011/09/19/epemeine/

Δεν υπάρχουν σχόλια: